Εξηγώ τα Ουσιαστικά, Επίθετα & Ρήματα με ένα σχήμα! Γραμματική και Δυσλεξία

ουσιαστικά, επίθετα, ρήματα, σχήμα, δυσλεξία


Πολλές φορές κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας ανακαλύπτεις νέους τρόπους για να διδάξεις!

Από τα πρώτα πράγματα που θα αντιμετωπίσουν όσοι ειδικοί παιδαγωγοί κάνουν παρέμβαση σε παιδιά με δυσλεξία είναι η ανάγκη κατασκευής παρεμβατικού υλικού. Ως υλικό παρέμβασης μπορούμε να ορίσουμε και ένα απλό σχέδιο ή σχεδιάγραμμα στο τετράδιο του παιδιού το οποίο θα λειτουργήσει ως μεσολαβητής και εργαλείο για να γίνει κατανοητή η γλωσσική πληροφορία τη δεδομένη στιγμή.

Κάπως έτσι προέκυψε και το παρακάτω απλό, αλλά λειτουργικό σχήμα, που ο καθένας μπορεί να κάνει στο τετράδιο και να συμπεριλάβει τους βασικούς όρους της Γλώσσας. Με αυτό τον τρόπο απεικονίζουμε τον λειτουργικό ρόλο των Ουσιαστικών, Επιθέτων και Ρημάτων ώστε να προκύψει και η σωστή συντακτική χρήση αργότερα μέσα σε προτάσεις και κείμενα. Εδώ να τονίσουμε τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που παίζει πάντα στην διδακτική προσέγγιση των δυσλεξικών παιδιών η απεικόνιση των κανόνων και πληροφοριών.


Το σχήμα

ουσιαστικά, επίθετα, ρήματα, σχήμα, δυσλεξία


Το σχήμα δείχνει στο κέντρο το Ουσιαστικό που περικλείεται γύρω γύρω από τα Επίθετα, δηλαδή πληροφορίες για το Τι και Πως είναι το ουσιαστικό και το οποίο ενεργεί με διάφορους τρόπους που φαίνεται μέσα από τα Ρήματα.


Η χρήση του

ουσιαστικά, επίθετα, ρήματα, σχήμα, δυσλεξία
Αγόρι ΣΤ Δημοτικού με δυσκολίες στο Λεξιλόγιο & την Γραπτή έκφραση

Θα διαπιστώσετε κατά την εφαρμογή πόσο φυσικά προκύπτει η συμπλήρωση του. Τα παιδιά γεμίζουν το σχήμα γρήγορα και συνειδητοποιούν εύκολα Τι σημαίνει ο κάθε όρος. Έτσι εμπλουτίζεται το λεξιλόγιο τους αλλά εξασκείται και η δυνατότητα ανάκλησης των ήδη αποθηκευμένων λέξεων.



"Αν θέλετε χρησιμοποιήστε τον τρόπο "μια λέξη γράφω εγώ και μια εσύ" για να μειώσετε το άγχος της ανάκλησης λέξεων!"



Ενημερωθείτε για:

  • Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ .

  • Εποπτεία Ειδικών Παιδαγωγών εδώ


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!