"Άρπαξε το τουβλάκι"! Παχνίδι για τη λεπτή κίνηση & τη συγκέντρωση.


Η κύρια αποστολή του παιχνιδιού είναι να εκπαιδεύει. Βοηθά τη μαθησιακή διαδικασία, εξάπτει τη φαντασία και τη περιέργεια, ενισχύει τη συναισθηματική νοημοσύνη. Το παιδί μαθαίνει, εκφράζεται, εφαρμόζει, ανακαλύπτει μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού. Αυτοί είναι και οι λόγοι που είναι τόσο σημαντικό το παιδί να παίζει αλλά και όσοι ασχολούνται με το παιδί να χρησιμοποιούν το παιχνίδι σαν δρόμο για να το εκπαιδεύσουν.

Ένα παιχνίδι για την λεπτή κινητικότητα και τη συγκέντρωση στη προσχολική ηλικία είναι το "Άρπαξε το τουβλάκι"!

Υλικά: λαβίδα πάγου, ξυλάκια, τουβλάκια κτλ.

Οδηγίες: Τοποθετούμε τα ξυλάκια σε ένα τραπέζι κατάλληλο για το ύψος του παιδιού. Δίνουμε την οδηγία να πιάσει και να μεταφέρει όσα πιο πολλά τουβλάκια μπορεί με τη λαβίδα του πάγου, χωρίς να του πέσουν. Ο σκοπός είναι να γεμίσει ένα σακουλάκι. Θα γίνει πιο ενδιαφέρον και με μεγαλύτερο κίνητρο για το παιδί αν παίζουν δυο μαζί. Ο κανόνας θα είναι να μεταφέρει ο καθένας όσα πιο πολλά μπορεί χωρίς να του πέσουν. Νικητής είναι αυτός με τα περισσότερα τουβλάκια.

Οφέλη: Τα βασικά οφέλη έχουν να κάνουν κυρίως με την αυτοσυγκέντρωση και την εξάσκηση στη λεπτή κίνηση των άνω άκρων. Δυναμώνει και ενεργοποιεί τους μικρούς μύες της παλάμης και των δαχτύλων. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για την επίδειξη της απαραίτητης δεξιοτεχνίας στην εκμάθηση της γραφής, που αποτελεί τη κορυφή της δεξιότητας στη λεπτή κίνηση. Επίσης ενισχύει  σημαντικά το συντονισμό των κινήσεων.

Απευθύνεται: Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας ως ένα παιχνίδι συγκέντρωσης και ενίσχυσης. Ιδιαίτερα χρήσιμο για παιδιά με ανωριμότητα, αδυναμία στη λεπτή κινητικότητα και στην επίδειξη συγκέντρωσης και εκπόνησης εργασίας για συγκεκριμένο διάστημα. Μπορεί να γίνει από γονείς, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές.


Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ
.
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!