20 "κόλπα" για να μάθει καλύτερα το παιδί με Δυσλεξία & Μαθησιακές Δυσκολίες.


"Μόλις κάτσουμε να διαβάσουμε συνέχεια λέει ότι βαριέται"!!
Ένα πολύ συνηθισμένο παράπονο των γονιών που θέλουν να εκφράσουν την άρνηση του παιδιού τους να διαβάσει.

Όταν καλείσαι να διδάξεις ένα παιδί με Δυσλεξία/ειδικές μαθησιακές δυσκολίες πρέπει να γίνεσαι δημιουργικός. Πολλές φορές απαιτούνται ενισχυμένες δεξιότητες. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και αρκετός αυτοσχεδιασμός. Ως θεραπευτής και ειδικός παιδαγωγός πρέπει να βρίσκεσαι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά την έλλειψη ενδιαφέροντος και την άρνηση του παιδιού με μαθησιακές δυσκολίες που είναι ήδη επιβαρυμένο απο ένα σύστημα εκπαίδευσης που δεν του ταιριάζει.


20 βασικά "κόλπα" που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί και θεραπευτές στη παρέμβαση αλλά και οι γονείς κατά την διάρκεια της καθημερινής μελέτης είναι:


  • Χρησιμοποιήστε έντονους μαρκαδόρους υπογράμμισης για να τονίσετε κάτι σε ένα κείμενο ή για να "περάσει απο πάνω" τις καταλήξεις που έχει κάνει ορθογραφικά λάθος.
  • Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να γράψει το ίδιο και με άλλα γραφικά μέσα εκτός απο το μολύβι πχ. στυλό, μαρκαδοράκι 
  • Δώστε του την ευκαιρία να επιλέγει πχ. Ποια άσκηση θέλει πρώτα και ποια δεύτερη, το χρώμα που θα χρησιμοποιήσετε κτλ.
  • Κάντε διαλείμματα με ασκήσεις που ενισχύουν το παιδί και σε άλλους τομείς που επίσης αντιμετωπίζει δυσκολίες πχ. λαβύρινθους, εικόνες να βρει διαφορές, να αντιγράψει μοτίβα κα. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να ξεκουραστεί και να εξασκηθεί στον χωρικό προσανατολισμό, οπτική διάκριση, αλληλουχία.
  • Χρησιμοποιείστε σταυρόλεξα.
  • Διδάξτε του πως χρησιμοποιούμε ένα λεξικό και εντάξτε στο μάθημα σας την συνήθεια να ψάχνει και να βρίσκει μόνο του την ορθογραφία ορισμένων λέξεων.
  • Καλό είναι οι προφορικές και οι γραπτές ασκήσεις να εναλλάσσονται μεταξύ τους.
  • Προετοιμάστε το παιδί απο την αρχή της συνάντησης ή της καθημερινής μελέτης Τι θα κάνετε, Πόσες ασκήσεις και Τι περιμένετε απο αυτό. Τονίστε ότι θα βοηθήσετε σε ότι δυσκολεύεται.
  • Για τις μαθηματικές έννοιες και τους μηχανισμούς των τεσσάρων πράξεων σχεδιάστε σε μεγάλα Α4 χαρτιά.
  • Αναρτήστε στο τοίχο του δωματίου του αυτά που θα θέλατε να θυμάται πχ. κανόνες γραμματικής και εργαλεία πχ. ημερολόγιο, χάρτη.
  • Εμπλουτίστε με ασκήσεις πολυαισθητηριακές πχ. Να ακολουθήσει τα γράμματα που θα σχηματίσετε στην άμμο, γυαλόχαρτο κα.
  • Δεν διορθώνουμε όλα τα λάθη στο γραπτό του παιδιού γιατί είναι μια αγχωτική διαδικασία για το παιδί που νιώθει ότι τα κάνει "όλα λάθος". Επιλέγουμε ποια κρίνονται πιο σημαντικά τη δεδομένη στιγμή.
  • Δεν ζητάμε να απομνημονεύσει ακολουθίες γεγονότων, ημερομηνίες, ονόματα κτλ. Διαλέγουμε πάλι τα σημαντικότερα.
  • Εφευρίσκουμε και του διδάσκουμε "τρικ" απομνημόνευσης πχ. η λέξη αυτοκρατορία θυμίζει τη λέξη "κρατάω".
  • Σημαντικός κανόνας είναι πριν τελειώσει η συνάντηση ενός προγράμματος ή στη καθημερινή μελέτη η τελευταία άσκηση να είναι εύκολη για το παιδί. Η τελική εντύπωση για τις ικανότητες του είναι σημαντική.
  • Χρησιμοποιείστε την τεχνολογία για να εμπλουτίσετε το περιεχόμενο και την διαδραστικότητα των ασκήσεων. Βάλτε το παιδί να πληκτρολογήσει, να αναγνώσει μέσα απο υπολογιστή.
  • Κόψτε εικόνες απο περιοδικά για να τις χρησιμοποιήσετε.
  • Παραμύθια, νεανική λογοτεχνία, κόμικ και μυθολογία μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ενδεικτικά κείμενα για να δουλέψετε.
  • Μάθετε ποια είναι τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού και εκμεταλλευτείτε τα για να κάνετε πιο ελκυστικές τις ασκήσεις. Για παράδειγμα: Στον Π αρέσουν πολύ οι δράκοι και φροντίζω πολύ συχνά να έχω στο τέλος της συνεδρίας μια ζωγραφιά με δράκο ή αυτοκόλλητα με δράκους.
  • Χρησιμοποιείστε τρισδιάστατα πλαστικά γράμματα για να δουλέψετε λέξεις και συλλαβές. Θα βοηθήσει ταυτόχρονα και στην αντίληψη της μορφής των γραμμάτων μέσα απο την αφή.

Tips: 
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά με Δυσλεξία σκέφτονται με εικόνες, μαθαίνουν καλύτερα όταν όλες οι αισθήσεις παίρνουν μέρος και έχουν συνήθως ζωηρή φαντασία!


Όλα αυτά και πολλά περισσότερα μπορούν να γίνουν εργαλεία κινήτρου και διέγερσης του ενδιαφέροντος κατά την μαθησιακή διαδικασία. Η επανατροφοδότηση και η ποικιλία του διδακτικού υλικού είναι απο τις πιο σημαντικές προϋποθέσεις για τη διδασκαλία του δυσλεκτικού παιδιού. Τα διαφορετικά μέσα δίνουν έναν ανανεωτικό χαρακτήρα στο πρόγραμμα παρέμβασης. 



Ενημερωθείτε για:

  • Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ .

  • Εποπτεία Ειδικών Παιδαγωγών εδώ


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Συγχαρητήρια για το έργο σας! Κοντά στο γιό μου -14 ετών τώρα- αντιμετωπίζω τη δυσλεξία απο κοντά και έχω "εφεύρει" μερικούς απο τους τρόπους που γράφετε. Δυστυχώς η κατανόηση είναι ανυπαρκτη απο το δημοτικό σχολείο όπου διαμορφώνεται ο "σχολικός" χαρακτηρας των παιδιών και η διάθεσή τους προς τη μαθηση. Εχω γίνει και λίγο "καθηγήτρια", λίγο "εκπαιδευτής δυσλεξίας"...Σας ευχαριστώ για όσα αναρτείτε στο blog σας!

A. είπε...

Είναι αλήθεια ότι γονείς με παιδιά που αντιμετωπίζουν Δυσλεξία εφευρίσκουν και αυτοσχεδιάζουν συνεχώς για να μπορέσουν να προσαρμόσουν τις ανάγκες του σχολείου στον τρόπο που μαθαίνει το παιδί. Είναι δύσκολο και κουραστικό κάποιες φορές αλλά σίγουρα δίνει τη δυνατότητα να μάθεις καλύτερα "Πως σκέφτεται το παιδί σου"! Καλό κουράγιο και καλή έμπνευση!!

Unknown είπε...

Πολύ χρήσιμες συμβουλές για ιδέες....ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του παιδιού προσαρμόζεται η διαδικασία και αποκτά το σημαντικό στοιχείο της έκπληξης!!!

A. είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια και χαίρομαι να είναι χρήσιμα!

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!