Κεντάω το σουρωτήρι! Άσκηση λεπτής κινητικότητας για Δυσγραφία/Δυσλεξία.


Η γραφή βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας των λεπτών κινήσεων που κάνουν τα δάχτυλα των χεριών μας. Για να πετύχουμε να πιάσουμε το μολύβι με τον σωστό τρόπο, να ασκήσουμε την σωστή πίεση στο χαρτί, να συντονίσουμε αποτελεσματικά το χέρι μας με το μάτι μας και να σχηματίσουμε τις μορφές των γραμμάτων υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί οι οποίοι παίρνουν μέρος. Το παιδί απο νωρίς είναι σημαντικό να συμμετέχει σε δραστηριότητες που ενισχύουν την λεπτή κινητικότητα των άνω άκρων και τον οπτικοκινητικό συντονισμό.

Επίσης τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες πχ. Δυσλεξία, Δυσγραφία, Δυσορθογραφία και δυσκολεύονται στην γραφή χρειάζεται να κάνουν ασκήσεις που θα τους βοηθήσουν να ενισχύσουν τα όργανα γραφής περισσότερο. Μια τέτοια άσκηση είναι η: "Κεντάω το σουρωτήρι"!

Υλικά: ένα μεγάλο σουρωτήρι, χρωματιστά σύρματα καθαρισμού πίπας (pipe cleaners) ή καλαμάκια ή κορδόνια παπουτσιών ή μια μεγάλη χοντρή βελόνα (στρογγυλεμένη άκρη) που θα έχουμε περάσει χρωματιστή, χοντρή κλωστή πλεξίματος. Προσέξτε με τη βελόνα να υπάρχει συνεχής επίβλεψη!

Δραστηριότητα: Βάζουμε το σουρωτήρι ανάποδα και κάνουμε πρώτα εμείς μερικές δοκιμές για να καταλάβει τι πρέπει να κάνει. Έπειτα ζητάμε απο το παιδί να το κάνει μόνο του και στην αρχή μπορεί να χρειαστεί να το βοηθήσουμε καθοδηγώντας το χέρι του. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μπορούμε να ζητήσουμε απλά να περνάει το κορδόνι ή να κάνει και σχήματα πχ. Μπορείς να μου κάνεις ένα τρίγωνο; Ακόμα μπορούμε να σχεδιάσουμε πάνω στο σουρωτήρι εύκολα σχήματα με μια ξυλομπογιά πχ.τετράγωνο, τρίγωνο και να του ζητήσουμε να τα σχηματίσει.  Η διάρκεια, ανάλογα με την ηλικία μπορεί να είναι απο λίγα λεπτά μέχρι όσο το παιδί το θεωρεί διασκεδαστικό.

Tip:
Για τους γονείς είναι μια πρωτότυπη, διασκεδαστική ειδική άσκηση ενίσχυσης που μπορεί να απασχολήσει το παιδί στο σπίτι!


Απευθύνεται: Σε παιδιά απο 3 χρονών και σε παιδιά σχολικής ηλικίας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα Δυσγραφίας και χρειάζεται να ενισχύσουν την κιναισθητική αντίληψη στα άνω άκρα. Μπορεί να γίνει απο θεραπευτές, εκπαιδευτικούς και γονείς.



Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ
.
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!