Είναι εύκολο με το γυαλόχαρτο! Πολυαισθητηριακή άσκηση Δυσλεξίας.

Γράμματα σχεδιασμένα σε γυαλόχαρτο.
Η βιωματική και πολυαισθητηριακή προσέγγιση της γραφής και της εκμάθησης των γραμμάτων σε παιδιά με μαθησιακά προβλήματα/Δυσλεξία αποτελεί πάντα απαραίτητη συνθήκη για μια πιο αποτελεσματική μάθηση. Σε ένα δυσλεκτικό παιδί είναι πλέον κανόνας ότι πρεπει να παίρνουν μέρος στην μαθησιακή διαδικασία περισσότερες απο μια αισθήσεις. Αυτό βοηθά στη καλύτερη λειτουργία της μνήμης. Στα πλαίσια αυτής της εκπαιδευτικής λογικής ως προς το τρόπο εκμάθησης των γραμμάτων γίνεται και η παρακάτω άσκηση.



Δραστηριότητα: Παίρνουμε γυαλόχαρτα σχεδιάζουμε τα γράμματα της αλφαβήτας και τα κόβουμε (ακόμα κάποιος μπορεί να σχεδιάσει μόνο τα γράμματα που δυσκολεύεται να ξεχωρίσει το παιδί πχ. το ξ και το ζ). Ζητάμε απο το παιδί να διατρέξει και με τα δυο του δάχτυλα κάθε γράμμα με κλειστά μάτια. Αφού του δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο να "νιώσει" μέσα απο την αφή το σχήμα του γράμματος ζητάμε να μας πει: Ποιο είναι. Αμέσως μόλις το πει ανοίγει τα μάτια του, επαληθεύει αν αναγνώρισε το σωστό, και επαναλαμβάνει το σχήμα του γράμματος με τα δάχτυλα του. Για να ολοκληρώσουμε αυτή την εμπειρία προτρέπουμε το παιδί να "γράψει" το γράμμα στον αέρα, στο τραπέζι, στον τοίχο και όπου αλλού υπάρχει διαφορετικής υφής επιφάνεια. Η επανάληψη της δραστηριότητας θα φέρει θετικά αποτελέσματα.

Υλικά: γυαλόχαρτα 

Προσφέρει: Πολυαισθητηριακή ενίσχυση στην εκμάθηση των γραμμάτων. Περισσότερες ευκαιρίες να αποτυπωθούν στην μνήμη εργασίας. Έναν εναλλακτικό και ενδιαφέρον τρόπο να μάθει το παιδί το σχήμα των γραμμάτων.


✺ Παράδειγμα εφαρμογής:

γυαλόχαρτο, γράμματα, μπλε, δυσλεξία

γυαλόχαρτο, γράμματα, μπλε, δυσλεξία

Εδώ ο μαθητής μάνεψε όλα τα γράμματα και 
βλέπουμε την εφαρμογή της άσκησης
από το γονέα σε εξ αποστάσεως εποπτεία!




Tip: 
Τα γυαλόχαρτα δεν θέλουμε να είναι πολύ σκληρά αλλά ούτε και πολύ απαλά οπότε χρησιμοποιούμε τα μεσαία για να έχουν την κατάλληλη υφή!


Απευθύνεται: Σε όλα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν Δυσγραφία, Μαθησιακές δυσκολίες/Δυσλεξία και μπερδεύονται με την μορφή των γραμμάτων. Επίσης σε όποιο παιδί βρίσκεται στο στάδιο της πρώτης γραφής, ανάγνωσης για περαιτέρω ενίσχυση και εμπλουτισμό των εμπειριών μάθησης.




Αν αναζητάτε έναν τρόπο συνεργασίας ενημερωθείτε και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε!


✺ Τρόποι συνεργασίας:

  • Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ 

  • Αν είστε ειδικοί θεραπευτές! 
    • Κλικ στην εικόνα τις για εποπτείες εξ αποστάσεως σε ειδικούς παιδαγωγούς.




  • Αν είστε γονείς! 
    • Κλίκ στην εικόνα για την παρέμβαση εξ αποστάσεως σε παιδιά με Μαθησιακές δυσκολίες.



  • Κλικ στην εικόνα για τις εποπτείες εξ αποστάσεως σε γονείς.





Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!